ZEYTİNYAĞI'NIN ELDE EDİLİŞİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ :

Zeytinyağı antik çağlardan itibaren insanın kullanımına girmiştir. Tüm kutsal kitaplar zeytinin kutsallığından bahsetmektedir. İlk çağlarda zeytin kaplarda ayakla ezilerek zeytinyağı elde edilmiştir. Daha sonraları hayvan ve alet kullanılmaya başlanmıştır.

Sanayi devrimiyle birlikte buhar gücünün makinelerde kullanılması sonucu TAŞ BASKI dediğimiz sistemle zeytin daneleri büyük kaplarda değirmen taşlarıyla ezilip hamur haline getirilerek, sulu baskı preslerde sıkılarak zeytinyağı elde edilmeye başlanmıştır.

20.Y.Yılda teknolojinin gelişmesiyle İtalyan sistemi dediğimiz(CONTİNİ) kontini sıkım başlamıştır. Bu sistemde, zamanında olgunlaşan zeytin daneleri belirli süre içersinde (ortalama 24 saat)aroması bozulmadan hijyenik bir ortamda kırıcılar tarafından parçalanarak hamur haline getirilir. Hamur, helezon karıştırıcı vasıtasıyla homojen h ale getirilir. Karıştırıcı etrafında bulunan su ceketleri içersinde dolaşan 35–38 C deki su vasıtası ile hamur ısıtılır. Zeytinin kırılması ve hamurun karıştırılması esnasında oluşan buhar yatay karıştırıcı üzerine monte edilmiş olan aspiratörler vasıtasıyla sistemin dışına alınır. Böylece zeytin yağının kalitesinde (renk, koku, nefaset, aroma, lezzet)önemli ölçüde iyileştirme sağlanır.

Hamur, ayrıştırmaya uygun yoğunluğa 35–45 dakikada ulaşarak seperatöre gelir ve yağ ayrıştırılır. Bu zaman ve ısı değiştiği takdirde zeytinyağının özelliğinde bozulmalar görülebilir.

Zeytin, SU-PROTEİN-YAĞ-SELİLOZ-FOSFOR-KÜKÜRT-KALSİYUM-KLOR-DEMİR-BAKIR-MANGANEZ-A,C ve E vitaminlerinden meydana gelir.

100 Gr. Zeytinde 224 kalori vardır.
100 Gr. Zeytinyağında ise 30 mili gr. E vitamini bulunur.
 

21/10/2019 Gün Ortalama:0  Bugün33 ziyaret var  Sitede 1 Kişi var  IP:18.204.227.250